contact@onderwijs2go.nl

Leesbaarheid van een tekst vaststellen

Stel je voor…je wilt de leesvaardigheid van een tekst vaststellen. Maar je weet niet hoe je dat moet doen. Dan ben je dus afhankelijk van wat anderen voor je maken en je aan reiken. Helaas blijft het onduidelijk of een tekst een rijke tekst is voor je leerlingen. 

Nu is tijd een kostbaar goed, want die is schaars in het onderwijs. Maar als je niet vaardig genoeg bent, kost het nog meer tijd om te bepalen of iets een rijke tekst is. 

Toch is het vaardig worden om teksten op kwaliteit te beoordelen waardevol, want leerlingen hebben rijke teksten nodig om te groeien in tekstbegrip. Daarom is de leesbaarheid van een tekst vaststellen zo belangrijk.

Daarom kun je beginnen om op hoofdlijnen te beoordelen. Dit leer ik je aan bij 16 categorieën van het pijlenmodel BEGRIP. Het nieuwe model van begrijpen lezen.

Bepaal de leesbaarheid van de tekst.

Onderwijs2Go biedt scholingsaanbod om de leesbaarheid van teksten vast te stellen. Dit heeft als doel dat je sterker wordt in je vakdidactiek begrijpend lezen. 

  1. Via een losse workshop: leer op hoofdlijnen de teksten te beoordelen en maak laagdrempelig kennis met het pijlenmodel begrip.
  2. Via de online training met zelfstudie. Daar staat gedetailleerde kwaliteitsmeting van een tekst. (Let op de online training is te volgen in combinatie met teamtraining.) 
  3. Verdiepingsworkshop na de online training om verder te oefenen op hoofdlijnen en details in een tekst,

Na afloop ben je in staat om hoofdlijnen en/of details teksten te analyseren en beoordelen. Wanneer we samen aan de slag gaan word je bekwaam om leerlingen heel bewust een tekst te geven. 

Voor wie: basisschoolteam groep 1-8

Doel: inzicht krijgen in de moeilijkheidsgraad van een tekst. Je weet daarna heel gedegen waarom de tekst voor de ene leerling makkelijk is en voor de andere leerling moeilijk. En leert wat jij kunt doen.

Tijdsduur: 2 uur

Locatie: bij teams op schoollocatie

Vraag een offerte aan en geef aan hoe je de leesbaarheid van de tekst wilt beoordelen. Neem contact op.

leesbaarheid van een tekst bepalen
leesbaarheid van de tekst bepalen
error: kopiëren is niet toegestaan