contact@onderwijs2go.nl

Praten over teksten (sociaal leren)

Praten over teksten is effectief. Door met elkaar te praten breidt de algemene kennis van leerlingen zich uit. 

Maar…de manier waarop over teksten wordt gepraat, is vaak oppervlakkig. Want de meeste vragen gaan over wat leerlingen vinden en voelen. De leerling staat centraal met zijn/haar eigen ik.

Want in de praktijk praten leerlingen veel over wat ze leuk of niet leuk vinden aan de tekst. Daarmee geven ze hun mening. Maar onderbouwen van die mening is vaak best lastig. Als leerlingen oppervlakkig met elkaar blijven praten over teksten, groeit tekstinzicht en liefde voor teksten niet.

Helaas krijg je met oppervlakkig praten over teksten geen tekstbegrip. Om tekstbegrip te ontwikkelen moeten leerlingen vanuit een ander perspectief denken. Ze moeten in de schoenen van de schrijver/personen in het verhaal leren staan.

Diepgang in de gesprekken over teksten

Om het samen praten over teksten te stimuleren heb ik een vragen spel gemaakt, waarbij de categorieën van het spel overeenkomen met de categorieën van het pijlenmodel BEGRIP.  

Zo worden leerlingen zich meer bewust van de soort vragen die ze als een “journalist” aan de tekst kunnen stellen. Want de schrijver is op dat moment natuurlijk niet in beeld, alleen zijn tekst is beschikbaar. Door de pestkaarten in het spel ontstaat er een wedstrijdelement.  Want games zijn motiverend voor leerlingen.

Het complete spel zit in de online training.  Maar wil je een gesprek verder verdiepen leer dan een gesprek bewust sturen. Na de workshop ben je vaardiger in het begeleiden van gesprekken met en tussen leerlingen

Tekstvragen die tot tekstinzicht leiden

Enkele tekstvragen waar je zelf al mee aan de slag kunt gaan:

  • Wie zijn de personen in deze tekst?

  • Wat maken ze mee?

  • Waarom maken ze dat mee?

  • Hoe gaan ze met hun situatie om?

  • Waarom gaan ze er zo mee om?

Wil je meer tekstvragen die op een logische manier met elkaar samenhangen, dan geeft het pijlenmodel BEGRIP daar veel handreikingen voor.

Voor wie: basisschoolteam groep 1-8

Categorie: professionalisering van de leerkracht en leermiddel

Doel: gesprekken stimuleren tussen leerlingen over teksten en boeken met een spannend kaartspel passend bij het pijlenmodel BEGRIP 

Tijdsduur: 1 1/2 uur

Locatie: bij teams op schoollocatie

Vraag vrijblijvend informatie aan. Neem contact op.

sociaal leren - samen praten over teksten
samen praten over teksten
error: kopiëren is niet toegestaan